1. joulukuuta 2014

1. "You are the weirdest person I know"

Otsikon imartelevilla sanoilla lähtee käyntiin mun joulukalenteri, joka tulee ehkä mahdollisen toivottavasti pitämään sisällään 24 luukkua joihin mä yhtään itseäni tuntien epäilen jaarittelevani tuikitärkeiden asioiden vierestä aina jouluun asti! Tarkotuksena olis kuitenkin pitää aiheet au pair-joulu-jenkkielämä-akselilla mutta we'll see! Jos mieleen juolahtaa jotain mistä erityisesti olis kiva kuulla, niin kommenttiboksi is all yours, otan mielelläni ideoita vastaan:-) 

En oikein tiedä että miltä aikavyöhykkeeltä näitä mun luukkuja olis paras availla että päivissä pysyis joku tolkku, mutta joka tapauksessa ennen joulua olis 24 luukkua tulossa. Pidemmittä puheitta siirrytään siis ihkaekan luukun pariin, jossa inspiraationa mulla oli otsikosta löytyvä 8v:n lohkaisema kohteliaisuus. Ennenko joku nyt ehtii luulla että lapset vie mua kun pässiä narussa ja haukkuu vaan päin naamaa, niin voin kertoa olevani siinäkin suhteessa onnellisessa asemassa, että kun lapsista 2/3 on vähän vanhempia niin on ihan parasta että meillä on sellaset välit että pystytään tiettyyn pisteeseen asti toverillisen "sisaruksellisesti" härnäämään toisiamme kun ton ikästen kanssa pystyy jo laskemaan leikkiäkin mihin nää on pienestä pitäen tottunu.
Uuteen maahan ja kulttuuriin törmätessäni oon monta kertaa hämmästelly näitä Ameriikan meininkejä, mutta yhtä lailla on kummallisen suomitytön luokseen ottaneella host-perheellä ollu useempaankin otteeseen montut auki kun oon kertonu millasta meillä Suomessa on. Tässä olis siis muutamia juttuja, jotka on herättäny kummastusta tällä puolella maailmaa. 

1. Perunan syönti ei oo näille samanlaista jokapäivästä herkkua kun suomalaisille yleensä. Tai no kiskotaanhan täälläkin monissa perheissä hieman, krhm, teollisemmin tuotettua pottua, mutta ihan perus keitetty peruna osana päivällistä on suhteellisen vieras käsite. Meillä tosin on aina välillä perunasalaattia, eli keitettyjä perunoita esim. Kananmunan kanssa, mutta se on lisäke eikä pääruoka. Muussikin tulee arkena jauhoista (kiitospäiväni kuorin itse korkean omakätisesti 726283 perunaa muussia varten). Varsinkaan pojat ei tykkää perunoista kun muussissa ja ne olikin kauhuissaan kun kerroin että meillä on perunaa melkeinpä päivittäin ruokana joko koulussa tai kotona. 

2. Kouluruoka on täälläkin yhtä yleinen valituksen kohde kun Suomessakin, mutta sillä erolla että nää valittaa kun ruokana on hamppareita, pitsaa ja nugetteja ja kotisuomessa valitetaan kun ei oo. Meillä muksut ostaa yleensä siis koulusta ruokaa - ja valittaa siitä sit iltapäivisin. Ei sillä että onhan noilla varmaan aika sellasta höttöö se sapuska mitä tarjoillaan, mutta meiän hm järkytty perinjuurin kun kateltiin kuvia perinteisistä suomiruoista ja kerroin että sieltä löytyvä nakkikastike on tosi tavallinen kouluruoka meillä. Näyttäähän se etovalta, enkä itekään suht lihattomaa ruokavalioo noudattavana kyseistä ruokalajia kauheesti arvosta. Ja joo toki kouluruoan ilmasuus ihmetyttää myös, mutta enemmän näitä järkytti ne perunat ja nakkikastike. 

3. Haarukan ja veitsen käyttö ei oo näille vieras juttu, mutta täällä selvästi useempi ruokalaji lasketaan fingerfoodiks kun mihin Suomessa on tottunu. Mulle siis nauretaan aina kun syön pretty much kaiken haarukalla ja veitsellä, usko tai älä iskä! Ehhh allekirjoittaneen omat neuroosit puhtaudesta saattaa toki vaikuttaa asiaan kans, kun mähän syön siis juustonaksutkin mieluiten lusikalla/haarukalla. Sittenko kerroin että meillä koulussa (ja mulla kotona....) opettajien haukankatseet seuras että kaikilla on haarukat ja veitset hyppysissä, niin nää oli tosi kummastuneita että meillä opetetaan semmostakin koulussa. 

4. Jouluaattona joulupukki tulee Suomeen yleensä sillon 24. Päivä visiitille lahjojen kera, mutta täällähän pukki punkeutuu yöllä savupiippuun ja jättää lahjat kuusen alle sekä joukusukkiin ja katoaa sitten jälkiä jättämättä mystisesti. Suurinta hämmennystä mä ehdottomasti aiheutin just tällä asialla, mut sit kun vähän tuumailtiin niin hommahan alko käydä järkeen: Joukupukilla ei kaikkien suomilasten kanssa lallattelun jälkeen oo enää aikaa vierailla täällä jenkkikodeissa, joten siks se vaan tiputtaa lahjat piipusta alas... Sori jenkit, mut pukkikin pitää omiensa puolta! 

5. Läksyt on loppupeleissä Suomessa aikalailla pala kakkua. Toki niihin sai uppoomaan aikaa, mutta täältä löytyy elävä esimerkki siitä, että ihan hyvin sitä voi sluibailla 12 vuotta koulussa juurikaan läksyjä tekemättä. Ihan näin en tätä oo tosin ilmassu läksypakettiensa parissa puurtaville lapsiraukoille, mutta kyllä ne silti vähän huokaili kateellisina kun kerroin että ei meillä noin paljoa paineta duunia. Varsinkin 11v kantaa koulusta ihan älyttömiä monistenippuja jotka sen on viikon aikana viimesteltävä ja kuulemma sama meno jatkuu middle schoolissa, high schoolissa ja yliopistoissakin. Ei käy kateeks t. LLL (lukiosta läpi lukematta)

6. Ulkona liikkuminen ja liikkuminen ylipäätään tuntuu pienestä Suomen tuppukylästä tulleesta niin hassulta täällä. Siis kun kukaan ei juuri liiku ulkona eikä kävele tai pyöräile mihinkään. Nää piti superkummallisena sitä, kun kerroin että koko lapsuuteni mä kävelin tai pyöräilin kouluun, kavereille ja harrastuksiin. Kyllä, se on ihan normaali käytäntö. Juu, lumessa ja sateessa myös. Jep, myös iltasin. Onhan täällä suuressa amerikassa meininki oikeesti paljon turvattomampaa vaikka hyvällä alueella ollaankin, mutta tuntuuhan se vähän hassulta kävellä lasten kanssa päivittäin 400m matka kotikatua pitkin bussilta kotiin, mutta ihan vaan siks että Suomessa on niin erilaista. 

7. Snowdays on Suomessa tuntematon käsite, koska eihän lunta voi koskaan olla liikaa, vai mitä vr? Kyllä täälläkin tietty tiedettiin että Suomessa talvet on lunta tulvillaan, mutta se, että meillä kaikki abauttiarallaa pyörii lumesta huolimatta on näille yllättävää kun muutama hassu sentti lunta pysäyttää täällä kaiken niille sijoilleen. No ei siis ei oikeesti pari cm, näiden maailmaa kokonaan kaada, mutta ei kuulemma tarvita paljoo siihen että koulut on kiinni ja julkiset ei kulje. 

8. Highfives eli yläfemmat on mulla aina jääny lähinnä koirien kanssa leikkimiseks, mutta täällä nää heittelee ylävitosia mennen tullen koko ajan. Näistä oli hassua kun mulla kesti hetki päästä sisään tähän jatkuvaan yläfemmailuun joka on kyllä ihan kelpo tapa kehua ja osottaa että hommat on hoidettu hyvin.

9. Leipä on täällä aina vaaleeta ja sen päällä on joko pb&j tai sitten se on lounastyyppinen ratkasu sisältäen esim. Juusto ja kinkkua. Sanomattakin on selvää että nää ei ymmärrä ruisleivän päälle, mutta näistä oli myös kummaa että oon tottunu että ihan normaalin välipala/aamupala/iltapalaleivän päällä on yleensä juustoa, kinkkua, salaattia, tomaattia ja kurkkua. Täällä semmoset kun menee automaattisesti lounasosastolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti