23. syyskuuta 2014

Onko Jenkeissä kaikki suurempaa?

Ensimmäisiä asioita mitä jenkeistä tulee mieleen, on se että siellä sanotaan kaiken olevan isompaa. Pienestä Suomesta tulleena täällä rapakon toisella puolella nyt pari viikkoa viettäneenä oonkin tehny pientä omiin havaintoihini perustavaa tutkimusta tästä mystisestä ennakko-oletuksesta, jonka mukaan kaikki ois täällä isompaa. Pientä esimakua tuloksista: believe it or not mutta jo training schoolilla naurettiin sitä, että ruohonkorretkin oli paljon isompia kun meillä kotisuomessa! Tästä ei valitettavasti löydy kuvamateriaalia, mutta  seuraavat ekan viikon aikana kerätyt kuvat varmaan puhuu puolestaan:
Froyo on mulle aika uus tuttavuus eli en oo tässä mikään asintuntija syötyäni vissiin kerran tätä herkkua aikasemmin Suomessa, mutta sillon se tuli säädyllisen kokosessa pikkukipossa eikä pienessä ämpärissä. Jätskin rakastajana en tosin valita, täällä kun on myös toppingseja niiiiin paljon enemmän et se olis kai sula mahdottomuus yrittää mahduttaa  niitä yhtään pienempään tilaan.
Valmisruokapakkaukset on täällä hervottoman kokosia! C'mooon, 72 minipizzaa?!? Vieressä normi 0.5l vesipullo että saatte vähän käsitystä ton pakkauksen koosta (sama pullo esiintyy muissakin kuvissa). Tossa pakkauksessa riittää pahvia myös sivusuuntaan.. Ei meiän pakastimeen kotona ees mahtuis tollasta!
Maito ei sentään tuu lasipulloissa ovelle, mutta sitä saa kiikuttaa kaupasta kotiin kuuluisissa ja varsinkin meillä Suomessa paljon ihmetellyissä kanistereissa. Ei puhettakaan pienistä litran maitopurkeista, onhan se paljon kivempaa tunkea jääkaappi täyteen gallonan maitotöniköitä (kyllä, meilla on niitä useita).
Viinirypäleet on myös täällä suurensuuuuria! Suomessa saa ettimällä ettiä näin isoja yksilöitä, mutta täällä kaikki on tollasia about golfpallon kokosia järkäleitä ja ne tulee isoissa pusseissa joista syö joku pari viikkoa, sillä eihän noita jaksa syödä kun muutaman kerralla.
Mites nää leikkelepakkaukset? "Family pack" jep, onko siellä koko perheellinen possuja ja kalkkunoita samassa boksissa? Noita siivuja on tuolla joku miljoona, joten en enää ihmettele että täällä on ihan perus laittaa leivän väliin semmoset 10 siivua, kun eihän noista muuten pääse ikinä eroon!
Riisipussit on täällä yhtä suuria kun meillä koiranruokasäkit. Ja koirat syö niistä joka päivä useiden viikkojen ajan, täällä ton pussin tuhoomiseen menee siis varmaan vuosia. Tällä selittyy varmastikin ulkona syömisen suosiminen: ruoanlaitto on oikeesti raskasta kun pitäis jaksaa nostella tollasia säkkejä!
Jopa vesilasit on täällä superisoja! Löytyyhän meiltäkin kotoo Suomesta noita isoja laseja, mutta niitä käytetään vaan joskus tyyliin limua juodessa tai jotain, mutta tän kokoset mukit on täällä ihan arkikäytössä. Vaikka toisaalta, pitäähän se gallona maitoo jonnekin saada tungettua ennekun se menee vanhaks...
Mainitsinko jo älyttömät valmisruokapakkaukset? Tsekatkaa nyt tätä pakastinlokeroo! Perus 105 fishstickiä yhessä pussissa.. Mahto vesipullolla olla yksinäinen olo tuolla ainoona normaalikokosena.
Sillon kun mä olin pieni, niin pokemonkortit tuli pienissä pahvipakkauksissa eikä pokemonin kokosessa peltirasiassa. Onko pokemoneja edes niin paljoo et ton rasian  sais täyteteen erilaisia pokekortteja?
Kokonsa puolesta kuvassa vois esiintyä hiuslakkapurkki, mutta tää vaatimaton puteli on täynnä kynsilakanpoistoainetta. Vaikka kaikki niin isoa täällä onkin, niin en kuitenkaan oo huomannu että ihmisten kynnet olis isompia ja vaatis siks enemmän kynsilakanpoistoainetta...
Karkkipussi koossa medium pitää sisällään 323kg karkkeja. Isot karkkisäkit onkin täällä about mun pään kokosia, että niihin verrattuna tää toki on vielä pieni. Nää pussit on siis täällä kaikkein lähimpänä järkevän kokosta karkkipussia, sillä isoja mitataan suunnilleen KILOgrammoissa ja pienissä taas on ehkä 10 karkkia missä ei oo mitään järkee siinäkään.
Jukurttipurkit on yleensä sen kokosia, että sinne hädin tuskin saa lusikkaa mahtumaan, mutta paikallisesta jukurttipurkista vois syödä vaikka löylykauhalla. 
Uima-altaat tai poreammeet ei enää oo Suomessakaan niin kumma näky (vaikka ne yleensä onkin sisällä), mutta täällä porealtaaseen kuuluu myös lämmitettävä uima-allas jonka toinen pääty on 2,5m syvä ja sinne voi hyppiä ponnahduslaudalta. Kokonaisuudessaan tää laitos vetää vertoja Tervakosken uimahallille, vesi vaan on lämpimämpää!
Vaikka täältä kaikkee tuntuukin löytyvän, niin huvipuistoja en toistaseks kenenkään kotoo oo vielä löytäny. Onneks huvipuiston paras juttu löytyy kuitenkin käden ulottuvilta: hattarakärry! Joo ei täällä perus hattarakoneita oo näkyny, mutta hattarakärrynhän pitäiskin mun mielestä kuulua jokaisen talon vakiovarusteisiin.
Ei pihojen koristelu Suomessakaan mikään ennennäkemätön erikoisuus oo, mutta harvemmin noita pihavaloja kuitenkaan on vedetty koko takapihaa ympäröimään, varsinkaan jos sinne takapihalle mahtuis pari taloa. Lamppujen laskemiseen ei siis ihan meinaa sormet riittää - ellei laskennassa oo auttamassa esim. Luokallinen lapsia. 
Kenelläpä ei olis jääkaapissa jonkinlaista virkistävää virvoketta vaikkapa rankan päivän päätteeks nautittavaks? No näillä jenkeillä! Täältä löytyy nimittäin kokonainen baaritiski tällasia virvokkeita varten, koska bigger is better kuten ehkä alatte ymmärtää. Miks varata jääkaapista hyllyä kun saman asian ajaa baaritiski jolle monet kulmakuppilat ois varmasti kateellisia.
Sama meininki jatkuu: sadepäivää voi viettää virittämällä tablettiin tai jopa telkkariin netlixin tms ja käpertyä sohvan nurkkaan kattelemaan loputtomia määriä sarjoja&leffoja tai jos satut asumaan jenkeissä ja koet normi leffaillat olkkarissa turhan elämyksettömiks niin voit mennä omaan elokuvateatteriin, laittaa leffan pyörimään ja parkkeerata takapuolen mihis muuhunkaan kun punaseen elokuvatetterituoliin. Edellyttäen siis että saat päätettyä että mihin niistä, vaihtoehtoja kun riittää rivitolkulla.
Pahnan pohjimmisena (kirjaimellisesti) on matot, jotka on niin valtavan suuria että ne ulottuu ihan huoneen nurkasta nurkkaan peittäen siis pretty much kaiken lattiapinta-alan. Miks asetella useita mattoja strategisesti parhaisiin paikkoihin kun ongelman voi ratkasta niinkin simppelisti kun peittämällä kaiken? Onhan se mukavampi tassutella pehmeellä alustalla kun kovalla lattialla. Ja mikä parasta, se myös häivyttää kätevästi askelten äänet eli yöllä jääkaapille hiippailu onnistuu lautalattioita narauttelematta! 

Kaikki tämä todistusaineisto johdattelee meidät iänikuisen kysymyksen äärelle: Is bigger really better? Tutkimuksen ollessa yhä kesken uskallan silti jo vastata, että kyllä täällä kaiken suuruuden keskellä kelpaa pienen ihmisen asustaa. Älkää ymmärtäkö siis tekstiä väärin, I love it here! Miten tuun enää koskaan selviämään Suomessa pikkurillinpään kokosilla viinirypäleillä?

Kaikki täällä ei kuitenkaan oo niin suurta&suurenmoista kun luulis: autot, ihmiset ja laiskuus. Täällä viikon ympäriinsä suhanneena oon ollu vähän yllättyny siitä, että ei täällä kaikilla oo mitään supermonstermegisoja autoja! Ruuhkiin juuttuessa oon toki bongaillu näitä minvaneja jonkun verran, mutta siihen se sit jääkin. Tää tosin selittyy aika pitkälti sillä, että tässä DC:n kupeessa asuessa mäkin ajelen paljon samoja reittejä kun mitä pitkin monet taittaa työmatkojaan ja sellaset sujuu toki kätevämmin ihan normiautoilla. 

Kyllä te tiiätte mihin kategoriaan jenkit aina luetaan: ylipainosiin. Yllättävän vähän  mä kuitenkin oon törmänny sellasiin paksuihin, pursuileviin pikaruokiin mieltyneihin jenkkeihin vaan ihan tavallisen kokosia nää ihmiset on. Ei nää missään mallinmitoissa ole, mutta kuinka monet suomalaiset pirkot tai pertitkään on? Okei täältä meiän hoodseilta oon kyllä bongannu päivisin monia lenkkeileviä mameja jotka on kadehdittavan hyvässä kunnossa, sillä täykkäreiden Gabyn tyyliin päivät taitaa olla aika monilla vapaana... 

Ja mitä tulee siihen kuuluisaan jenkkien laiskuuteen ja välinpitämättömyyteen/tyhmyyteen, niin täällä ainakaan sellasta ei oo havaittavissa. Meillä tehään joka päivä ite oikeeta ruokaa eikä käydä aina ulkona syömässä, normisiivoukset hoidetaan ite ja toiminta on kaikin puolin älyllistä eikä sellasta ääliömäistä niinkun usein jenkeistä luulis. Ja naapurustoonkin vähän tutustuttuani voin sanoo et sama meininki on näillä muillakin! Kaikki tää on toki tosi tapauskohtasta ja paljolti alueesta riippuvaista, mutta näin meillä.

WARNING! Tekstissä on retorisina keinoina käytetty sekä huumoria, sarkasmia että liioittelua joten kaikki edellämainittu ei pidä täsmälleen paikkaansa. Teksti perustuu kuitenkin tosielämän kokemuksiin ja kuvat ovat 100% aitoja. No worries siis: jukurttia saa myös pienissä purkeissa eikä joka talosta tietenkään löydy omaa leffateatteria tai uima-allasta, I know. Just wanted to make sure that you know it too...

Tutkimukset myyttisestä jenkkielämästä jatkuvat edelleen, palataan siis asiaan kun uudet tutkimustulokset on valmiita julkastaviks!

3 kommenttia:

  1. Sulla niiiiiin kelpaa olla siellä! Pitäny monta kertaa kommentoida kuinka mä aina silmät sydäminä lueskelen sun kuulumisii kun en malta oottaa et oisin ite lähössä...minne nyt sit ikinä päädynkään:-D Haha enkä kyl voi vielkää uskoo et oikeesti oot siellä, laittelet kuitenki vaa tekastuja kuvia omasta suomikodistas niinku se joku iltalehden lööppien mukaan teki heh... Ei vais!! Nauti ihan täysillä siellä (kuten uskon sun tekevänkin) ja jatka postailuu samaan malliin, me likeyyy:-)

    VastaaPoista
  2. Hahaaa täällä paikan päällä (jossa siis oikeesti oon, voi kun meillä suomikodissakin näyttäis tältä;-D) ollaan superfiiliksissä vaikka onnellisena ja epäuskosena mietinkin usein et kuinka hullua on et mä oikeesti oon täällä! Muistan kyllä hyvin ton fiiliksen kun ei millään malttais oottaa omaa vuoroo - mitä siistiä ikinä onkaan suunnittelemassa! Mut tosi kiva kuulla, mä nautin ehdottomasti sydämeni kyllyydestä, ota säkin kaikki irti yhistä kivoimmista ajoista koulussa:-)

    VastaaPoista
  3. Näinhän se menee, toisaalta hyvä et noi paketit on niin isoja. Ei tarvii hypätä kaupassa koko aikaa.. Voi ah toi sun uima-allas/poreilukeskus, koska tuun yökylään???? : ))

    VastaaPoista