25. helmikuuta 2015

Au pair - suomi - au pair

Au pair/auppari/AP - Useimmiten lapsia ja kevyitä kotihommia vieraassa maassa hoitava henkilö, joka työpanostaan vastaan saa sekä rahallista korvausta että ilmaisen ylläpidon sisältäen katon pään päälle (oman huoneen) sekä ruokaa. Tarkempi työnkuva ja työsuhde-edut ovat tapauskohtaisia, mutta yleisesti ottaen lapsia voi olla vuosikertaan katsomatta yhdestä pienokaisesta aina pieneen laumaan asti. Ihanteellisessa tapauksessa au pairista tulee kuin perheenjäsen, mutta on myös tapauksia joissa AP on vain yksi monista palveluskaartiin kuuluvista henkilöistä. Työtunteja au pairille saa Amerikassa jo viisuminkin asettamien säännösten mukaan kertyä 45/vko ja jokaisen kuukauden tulee pitää sisällään yksi täysin työvapaa viikonloppu, mutta ei ole harvinaista että au pair saisi nauttia viikonloppuvapaista viikottain. 
Host-perhe/HF - Joustavaa (ja suoraan sanottuna halpaa) lastenhoitoapua havitteleva perheyksikkö joka yli 200h työkokemusta omaavan lastenhoitajan lisäksi saa kattonsa alle vaikutteita toisesta kulttuurista. HF voi kaikessa monimuotoisuudessaan olla kiiltokuvamaisen neljän hengen ydinperheen sijaan huoltajien sukupuoleen tai määrään katsomatta melkein mitä tahansa, mutta järjestön kanssa toimittaessa on perheet elinympäristöineen kuitenkin tarkastettu ja hyväksytty prosessiin sopiviksi. 

Host äiti/HM - Toisinaan lähempänä täydellisten naisten Gabyä kuin suomalaista pullantuoksuista kotiäitiä oleva henkilö jonka vain hieman yleistäen voisi sanoa pyörittävän taloutta vaikka siihen ei kokkaus tai siivous kuuluisikaan. Viikonloppuisin ja toisinaan iltaisinkin niin uraäidistä kuin kotiäidistäkin kuoriutuu soccer tai dance mom joka antautuu sataprosenttisesti lastensa harrastuksiin niin kuljetus-, kannustus- kuin ravitsemusmielessäkin. 

Host isä/HD - Useissa tapauksissa pyöreitä päiviä paiskiva, paljon aikaa töiden parissa viettävä mieshenkilö joka saattaa kaiken lisäksi työmatkustella paljon (au pair hankitaan usein jos toisen vanhemman työnkuvaan kuuluu runsaasti matkustelua). Iltaisin auttaa lapsia läksyissä ja viikonloppuisin hurraa lapsille kentän laidalla. Kokkausbravuuri usein popcorn shrimp tai kananugetit.
"Off" - Ilmaus jota käytetään kuvatessa au pairin vapaa-aikaa, sillä työtuntien tullessa täyteen on AP off  ja vapaa viettämään vapaa-aikaansa. "I'm off after 6PM" tarkoittaa siis au pairin työajan päättyvän kuudelta. 

Snowday - Jokaisen APn suosikkipäivä jolloin lapsilla ei extriimeistä sääolosuhteista, kuten lumesta tai pakkasesta johtuen ole koulua. Koulut siis suljetaan jos koetaan että esim. koulubussien ei ole turvallista liikkua, joten tällaisessa tapauksessa lapset jäävät koko päiväksi kotiin au pairin viihdytettäviksi usein moninkertaistaen au pairin päivittäiset työtunnit. Suosittuja snowday aktiviteetteja on lumessa peuhaaminen, pelien pelailu, aktiviteettien kuten aarteen metsästyksen tai majojen rakennuksen harjoittaminen tai leffojen katselu.

PB&J - Peanutbutter and jelly sandwich eli maapähkinähillovoileipä tunnetaan paikallisten lasten polttoaineena. Kaksi palaa vaaleaa paahtoleipää + hilloa + maapähkinävoita = täydellinen snack/lounas paikallisten standardien mukaan. 

CC - eli Cultural Care on järjestö jonka matkassa on huomattavasti helpompi taittaa au pair taipalettaan Amerikan mantereella jonne on käytännössä mahdoton tulla au pairiksi 3kk pidemmäksi aikaa ellei ole jonkinlaisen järjestön siipien suojassa. CC:n kanssa koko prosessi on helppo hoitaa alusta loppuun, kun tukea löytyy niin omalla kun englanninkin kielellä koko matkan ajan aina kun sitä tarvitsee. 
LCC - Locan childcare cordinator on au pairin sekä host perheen lähin Cultural Caren leivissä oleva henkilö. LCCt ovat paikallisia osa-aikaisena työnään au pairien sekä host perheiden tukena olevia puolueettomia tyyppejä, joilla kullakin on oma lähialueen au paireista koostuva ryhmä luotsattavanaan. LCC on se kelle soitetaan jos homma ei toimi ja APn tai HFn puolta pitämättä LCC auttaa tilanteen ratkaisemisessa - tai ihan missä muussa tahansa ongelmassa joita au pair tai host perhe kohtaa.

LCC meeting - On kuukausittainen tapahtuma joka kokoaa saman alueen samaan LCC-ryhmään kuuluvat au pairit yhteen milloin missäkin merkeissä. Miitti voi pitää pakollisten turvallisuuspainotteisten tapaamisten lisäksi sisällään mitä tahansa kahvilassa istuskelun, uusien lajikokeilujen tai erilaisissa paikoissa vierailujen muodossa. Tapahtumia vetää LCC joka jokaisessa tapaamisessa varmistaa että au paireilla on kaikki hyvin, työtunteja ei kerry viikossa yli 45 ja palkka maksetaan ajallaan. Kuukausittaiset tapaamiset oman ryhmän kanssa ovat pakollisia ja useimmiten joko hyödyllisiä tai hauskoja - ainakin siinä mielessä että jokaisella kerralla on mahdollisuus tutustua lähimpiin AP kolleegoihin.

Credits - Opintopisteiden tapaisesti toimivat krediitit kuuluvat au pairin viisumin takia kiinteästi myös au pairin elämään. Vuoden aikana on krediittejä kerättävä kasaan kuusi kappaletta ja useimmiten APt hakeutuvat vierailla paikkakunnilla oleville viikonloppukursseille tai ilmoittautuvat college kursseille usein opiskelemaan englantia, vaikka muitakin mahdollisuuksia toki on olemassa. Puolitusinaa krediittejä täyttyy helposti muutamalla viikonloppukurssilla tai useammalla college kurssilla, mutta ansaittavien krediittien määrä on aina kurssikohtaista. Krediittien hankkimista suunnitellessa kokevat au pairit usein seinän tulevan taloudellisesti vastaan, sillä vaikka hostperhe onkin sitoutunut maksamaan 500 dollaria au pairinsa kouluttautumisesta, on opiskelu täällä kallista. Mahdoton tehtävä kredittien hankkiminen ei missään tapauksessa ole, mutta kunnianhimosta riippuen saattaa se edellyttää omien kukkaron nyörien hellittämistä.
Matching - Hakemuksen täyttämisen jälkeen koittava kutkuttava vaihe on nimeltään matching ja sen aikana host perheet ja au pairit nimensä mukaisesti mätsätään toisilleen ja kiinnostuksen ollessa molemminpuoleista pääsevät osapuolet keskustelemaan. Matchingissa au pair ei käytännössä voi itse tehdä mitään, sillä hakemuksen ilmestyttyä vapaille markkinoille etsivät CC:n työntekijät sen perusteella siihen sopivaa host perhettä samalla kun hakemus on näkyvillä host perheille. APlla voi olla profiilissaan vain yksi kiinnostunut perhe kerrallaan, jolloin muut eivät pysty enää katsomaan tätä profiilia kun mahdollisesti kiinnostunut host perhe on näin "varannut" APn itselleen. Host perheellä taasen voi olla useampinkin au pair tarkasteltavana samaan aikaan, jolloin he voivat olla yhteyksissä moniin au paireihin samaan aikaan toisin kuin au pairit itse. Matching prosessi huipentuu final match-vaiheeseen, jossa sekä perhe että au pair pitävät toisistaan ja ovat yleensä lukuisien sähköpostien ja skype-puhelujen jälkeen tulleet siihen tulokseet että he olisivat hyvä match. Homma lyödään lukkoon ja lähtövalmistelut voidaan aloittaa ja aikaisimmillaan au pair on valmis lähtemään n. kuukauden kuluttua final matchin jälkeen.

Rematch - Nimensä mukaan uudelleen mätsäytyminen tarkoittaa sitä, että syystä tai toisesta host perhe ja au pair tulevat siihen tulokseen että on parempi erota ennenkuin sopimuksen mukainen vuosi on lopussa. Aloite rematchiin lähtemiseen voi tulla kummalta osapuolelta tahansa eivätkä kaikki erot suinkaan ole riitaisia, joten huonosta maineestaan huolimatta rematch on erittäin yleinen käytäntö ja hyvä vaihtoehto jos yhteiselo ei ota sujuakseen. Rematchiin haluttaessa otetaan yhteyttä LCChen jonka kanssa istutaan alas keskustelemaan asiasta ja allekirjoittamaan paperit mikäli tilanne sitä välittömästi vaatii. Sen jälkeen au pairilla on kaksi viikkoa aikaa etsiä uusi perhe, joka tapahtuu samalla tavalla kun ensimmäisessäkin matchingissa eli hakemus laitetaan perheiden näkyville ja matcheja alkaa ilmestymään. Tämän kahden viikon aikana au pairin on määrä asua nykyisessä host perheessään töitä tehden, mutta kaikkein kärjistyneimmissä tilanteissa se ei tietenkään ole mahdollista vaan toisinaan AP turvautuu lähimpiin kavereihin tai jopa LCCn apuun ennen uuden perheen löytymistä. Mikäli uutta perhettä ei löydy, lähetetään au pair takaisin kotimaahansa, mutta suurimmassa osassa tapauksista AP pääsee uuteen host perheeseen viettämään loppuvuotensa.
Extendaus - APn on mahdollista olla au pairina myös alunperin sovittua vuotta pidemmän aikaa, sillä samalla viisumilla voi maassa olla maksimissaan 24kk + matkustuskuukausi samoja töitä tehden. Ensimmäisen vuoden lähestyessä loppuaan on siis mahdollista extendata kuuden, yhdeksän tai 12 kuukauden verran joko samassa perheessä tai ihan upouudessa jos niin haluaa. Extendausta varten täytyy olla kaikki tarvittavat kuusi kredittiä kasassa ja päätös tulee tehdä viimeistään kuukautta ennen työajan loppumista. Uuteen host perheeseen siirryttäessä päädytään jälleen matchingiin joka toimii samalla tavalla kuin aikasemminkin, mutta tällä kertaa jos sopivaa perhettä ei löydykään niin voi ihan hyvin lähteäkin takaisin kotiin kun yksi vuosi ja siitä saat todistus on jo plakkarissa. 

Muita kysymyksiä?

10 kommenttia:

  1. tuosta extendauksesta, niin jos haluaa pidentää vuotta niin pitääkö maksaa vielä itsekin rahaa siihen vai?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mun täytyy nyt kyllä sanoo että en oo ihan varma, mutta siitä pitää kyllä maksaa jatkettavasta ajasta riippuen $250-500 mut että meneekö se aupparin vai hostperheen pussista niin siitä en mee takuuseen. Meillä ainakin jossain infojutussa oli et sen maksu ois hostperheiden vastuulla mut sit monet on puhunu niiden maksamisesta joten en oo varma et miten se menee:-D

      Poista
  2. Super postaus taas niinku kaikki aikasemmatkin, ihanat noi starter packit :D
    Sovin eilen ekan matchin kanssa skype-tapaamisen ja iiik mua jännittää! Oon koittanu jo listata kaikki mahdolliset kysymykset mitä meinaan udella, mut halusin vielä kysästä sulta et mitkä ois sun viimehetken vinkit perheen kanssa jutskailuun? Pelkään, etten ymmärrä mitä ne puhuu mulle tai meen johonki enkku-lukkoon enkä saa sanaakaa suustani, miten vältän pyörtymisen ku puhelu alkaa? Jospa näillä jo päästäis alkuun haha...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee kiitos paljon:-) vauuu, vähän siistiä, mutta jep, jännää! Hmm, kantsi ainakin kysellä et miten on auto käytössä ja millasia sääntöjä siihen liittyy ja sit et mitä heidän asuinalueen lähettyvillä on et onko itelle tekemistä kuten kaupunkeja tai sit jos ois tarkotus olla lapsien kanssa kotona niin löytyykö sit puuhaa niitä varten. Ja aina kannattaa kysellä edellisten au pairien perään ja koittaa päästä yhteyksiin niiden kanssa:-) Niin ja omia kysymyksiä kannattaa kirjotella jollekin lunttilapulle ja etukäteen miettiä enkuks vastauksia sellasiin kysymyksiin mitä se perhe vois kysellä niin on sit varmempi olo! Huoli pois, hyvin se menee!! Itekin olin ihan jäissä ja paineissa mut sain kun sainkin perheen haha;-D

      Poista
  3. Hahah, vähä parhaat noi starter kit:it. Osuu just eikä melkein !:D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hahha jep, vähän liiankin hyvin vois joku sanoo...:-D

      Poista
  4. kuolin vähän tolle being an au pair starter kitille XDD toi tinder erityisesti on melko osuva

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ahhaha jep, perus aupparien vapaa-ajan salaisuudet..

      Poista
  5. Huippu blogi, kiitos kirjoittamisesta! Oon lähdössä syyskuussa samalle taipaleelle, joten seurailen blogeja jo nyt. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiiitos sulle kehuista ja lukemisesta!! Vauuu eli enää puolisen vuotta sulla siis lähtöön, se menee nopeesti:-) haha helppo laskee kun tulin ite syyskuussa ja ihan kohta on puoli vuotta purkissa

      Poista