11. kesäkuuta 2015

Nerokasta laiskuutta

Laiskoikshan näitä jenkkejä usein kuulee tituuleerattavan ja täältä itse pelipaikoilta on hyvä huudella että tää pitää kyllä ihan paikkansa. Mutta sitä mä en ymmärrä et miks tää tuodaan ilmi niin negatiivisessa valossa?! Olkoonkin sitten vaikka se laiskuus ollu inspiroimassa ja ajanu näihin toinen toistaan nerokkaampiin jokapäivästä elämää huomattavasti helpottaviin innovaatioihin, mutta en valita! Peruslaiskana aina helpointa reittiä etsivänä arvostan suuresti tätä helpotettua elämäntyyliä, lukekaa ja ottakaa mallia:
Yks mun lemppareista on vesi/jäähana jääkaapin ovessa. Vesijohtovesi sellasenaan on tosiaan yleisesti täällä nounou, joten jääkaapeissa on tosi usein toisessa ovessa tällanen vesilaitos josta tulee filtteröityä vettä ja jäätä haluamassaan muodossa. Kuinka kätevää! Veden saa aina kylmänä eikä tarvii pelleillä millään jääpalamuoteilla.

Vuosilukujen ääneen sanominen suomeks menee aina ihan matemaattiseks operaatioks kun joutuu miettiin et mitä sanoo missäkin järjestyksessä: moi oon syntyny vuonna tuhat yhdeksänsataa yhdeksänkymmentä viisi. Mutta toista on kuulkaa englanniks, I can just say that I was born in nineteen ninety five. Synnyin vuonna yheksäntoista ysiviis. Ei toimi.

Suomeen verrattuna hyöty ei oo järin suuri koulumatkoja ajatellen, mutta kyllähän se helpottaa kaikkien elämää että kaikki lapset lastataan samoihin koulubusseihin jotka noutaa lapsukaiset aamulla ja palauttaa samaan pisteeseen iltapäivällä. Kun sanon että Suomi ei kärsi tän asian puutteesta, tarkotan sitä että siellähän lapset taittaa koulumatkansa ihan omien jalkojensa ja pyöriensä voimin suurimmaks osaks, kun täällä taas jos lapsi ei mee koulubussilla niin jonkun on saatettava pienokainen kouluun joko jalan tai autolla. Ei tarvii stressata et eksyykö lapsi matkalla tai et ehtiikö ite kuskaamaan lasta kun huolehtii vaan että muksut on stopilla kun bussi tulee!
Tukkukaupat ei Suomessa oo todellakaan mitään Maija Meikäläisen vakkarikauppoja joista käytäis aina ostamassa kerralla kaapit täyteen, mutta täällä hillittömän isoista pakkauskoistaan tunnettu Costco on peruspulliaisen place to shop. Tännekin tarvitaan jonkinmoinen jäsenyysasia että sinne pääsee shoppailemaan, joten esim. Meikkis ei sinne noin vaan painelekaan, mutta ottaen huomioon että siellä käy nimenomaan kaikki tavalliset perheetkin on tän tukkutyylisen kauppaketjun konsepti vähän eri kun Suomen tukkukauppojen. Täältä käydään siis kerralla ostamassa laatikollinen tomaatteja, monta kymmentä rullaa vessapaperia, kilometrikaupalla spagettia, monta kiloo omenoita ja well, you name it. Löytyy vaatteita, elektroniikkaa, tuorejuttuja niinkun leipää ja lihaa, hedelmiä, kuivamuonaa, pakasteita.. Kaikkea! Onhan se kätevää että kerralla on mahollista ostaa monen viikon tarpeet niin ei tarvii ravata alvariinsa ruokakaupassa!

Monenmonta kertaa mainittu drive in autokaista-asia on täällä enemmän sääntö kun poikkeus koskien about kaikkia palveluita. Kotosuomessa tutut mäkin luukut löytyy ja samalla periaatteella toimii tietty muutkin ruokapaikat kuten Taco Bell&KFC tai starbucks, mutta täällä ei tarvii poistua autosta myöskään esim. Pankkipalveluita käyttäessä tai apteekissa asioidessa. Jopa lapsille on oma autokaistajuttunsa kun kouluun lapsia viedessä/hakiessa voi ajaa elokuvista tuttuun tapaan vaan autojonossa tietylle alueelle jossa lasten vaihto tapahtuu. 

Iso ero Suomessa ajeluun verrattuna on toll roadit eli tiet joiden käytöstä maksetaan. Toisin sanoen aina kun ajat toll roadeilla niin saa kaivaa kuvetta, mutta kirjaimellisesti pennosiensa räkläämiseltä välttyy jos autossa on E-Z Pass (iisipäässs) tarra jonka ansiosta ei tarvii jäädä venaileen jonoihin vaan voi vaan hurauttaa näiden tarrojen omaaville tarkotettujen porttien läpi ja maksu hoituu sitä kautta. Voisin kuvitella et tää käytäntö on muissakin tietullillisissa maissa käytössä koska tää on oikeesti superkätevä. Ja ainakin täällä meilläpäin on isoilla teillä myös erikseen kalliimpia kaistoja joilla saa ajaa vaan E-Z passin omaavat, suurempaa korvausta vastaan 10/mph nopeempaa kun normikaistalla menevät. 
Ja autoilusta puhuttaessa on pakko mainita taas automaattivaihteiset autot. Ei tarvii varmaan lisätä mitään, vaikka on kyllä harmi et useiden liikennevalojen ja ruuhkien takia ei voi oikein käyttää vakionopeudensäädintä mikä tekis ajamisesta aika naurettavan helppoo. 

Täällähän lasten harrastuskulttuuri noudattaa pitkälti "enempi parempi"-linjaa, mikä tarkottaa siis sitä et lapsia saa olla kuskaamassa ympäriinsä illat pitkät. Joku fiksuhan sen sitten tajus et hei, pidetään lasten harrastukset koululla jolloin ne voi suoraan koulun jälkeen jäädä sinne iltapäiväkerhotyyppisesti. Winwin, lapset tulee kotiin myöhemmin eikä niitä tarvii kuskata illalla. 

Ja mites täällä sitten toi elokuvissa glamourisoitu ja ihannoitu yliopistoelämä? No, sanotaan vaikka niin et rahalla saa ja hevosella pääsee. Lompakon nyörejä avaamalla aukee mitä suurimmalla todennäkösyydellä opiskelupaikkakin et onhan se sinänsä kätevää et yliopistoista maksaminen takaa opiskelupaikan, ainakin jossain. Eipä niihinkään ihan tyhjäpäitä oteta vaikka taskut ei oiskaan tyhjillään, mutta samanlaista pääsykoehulabaloota ei täällä harrasteta kun vaikka Suomessa. 

Parasta on kun kauppaan mennessä voi skipata tavalliset small talkia edellyttävät kassat jos ei huvita rupatella, sillä itsepalvelukassoilla saa nauttia arvokkaan hiljaisuuden lisäks ylhäisestä yksinäisyydestä kun niihin ei yleensä oo yhtä paljoo jonoakaan. 

6 kommenttia:

  1. Mikä on sun mielestä paras näistä mainitsemistas keksinnöistä? :D tykkään ite ainaki tosta jääkaappi systeemistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehottomasti kans jääkaappiasia vaik meinaan välillä vieläkin kävellä vesihanalle ottaan vettä:-D vaikka myös noi itsepalvelukassat on mun suuressa suosiossa kun täällä se kassan kanssa juttelu vaatii oikeesti voimia haha

      Poista
  2. On täällä Suomessa saatu vähän "Amerikan meininkiä" täältäkin nimittäin löytyy ruoka-kaupoista ikean tapaan __itsepalvelukassoja___!! (Ainakin isoimmissa kaupungeissa) :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Cooool, tai no, ei cool kaupankassoilla töissä oleville mut ite arvostan et saa jurottaa rauhassa:-D vaikka Suomessa se "moi" ja "kiitos" on vielä ihan siedettävää kommunikointia eikä ärsytä niin silti!

      Poista
  3. noi itsepalvelukassat on mun elämän pelastus oikeesti, en tykkää ollenkaa tääl kassoil asioimisesta ku se on aina nii teennäistä joten suuntaan aina self checkoutille jos mahollista :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No nimenomaaan, ihanaa kun ei tarvii aina vääntää sitä pakollista small talkkia xd

      Poista